Imtech gebouwd op drijfzand

Imtech was jarenlang een geliefd aandeel bij investeerders en leek immuun voor de economische crisis. Totdat in 2013 grootschalige fraude aan het licht kwam, de beurswaarde een duikvlucht nam en in augustus 2015 het faillissement werd uitgesproken. Helaas blijkt met de jaren steevast dat superieure bedrijven slechts tijdelijk deze kwalificatie verdienden. Wat ging er mis bij Imtech?

Imtech is ontstaan in 1993 door een enorme fusie van wel 35 verschillende technische bedrijven. Na deze fusie ontstond er een verdere expansiedrift en het bedrijf groeide tussen 2000 en 2010 dan ook heel hard door het doen van veel overnames. Groeien werd eigenlijk een doel op zich en daar begonnen de problemen. De vraag of er waarde werd toegevoegd door het bedrijf werd klaarblijkelijk niet gesteld.

Begin 2013 ging het mis toen na een eerste fraude bij Poolse projecten ook bleek dat er omvangrijke fraude bestond bij Duitse projecten. Een onderzoeksrapport uit 2013 sprak daarnaast van een corporate ‘goednieuwscultuur’ en onvoldoende business controls. De schuld liep hoog op en het werd voor Imtech steeds moeilijker om financiering te krijgen. "Het vertrouwen onder klanten, op de beurs en onder financiers was weg. Daarnaast was er natuurlijk ook nog de crisis die de bouw raakte. De Duitse dochteronderneming Imtech Duitsland ging medio 2015 failliet en een paar dagen later moest ook het moederbedrijf surseance van betaling aanvragen. We mochten misschien trots zijn op Imtech, maar achteraf is dat niet terecht gebleken. Een bedrijf dat gericht is op groei en onvoldoende waarde genereert is vroeg of laat gedoemd ten onder te gaan. Bij Ahold was het kantje boord, maar meestal is de ondergang onvermijdelijk, waarvan ook ABN AMRO een berucht voorbeeld is.

Vergroot je business case kennis en kunde met onze Waardegericht Management opleiding >>
Share |