Landjepik in Makelaarsland

De opkomst van internetmakelaars is een doorn in het oog van veel klassieke NVM-makelaars, terwijl de jongere generatie leden daar juist nieuwe kansen ziet liggen. Makelaarsland, begin 2005 opgericht, heeft met een innovatief business model de traditionele makelaardij opengebroken en is intussen uitgegroeid tot het grootste makelaarskantoor van Nederland.

Makelaarsland gaat uit van het principe dat een verkoper zijn of haar huis en de buurt het beste kent. Hierdoor is de eigenaar dus bij uitstek degene die presentatieteksten zou moeten schrijven of rondleidingen moet verzorgen. Maar dan wel met de professionele ondersteuning van een NVM makelaar, zodat onderhandeling en het opstellen van contracten vlekkeloos verlopen. Door de bezichtiging van het huis over te laten aan de verkoper zelf, wordt fors bespaard op de makelaarskosten. De communicatie tussen verkoper en makelaar geschiedt voornamelijk via internet. Activiteiten zoals het doen van taxaties en het verzorgen van de koopovereenkomsten heeft Makelaarsland uitbesteed.

Internetmakelaars zoals Makelaarsland.nl bieden beperkte makelaarsdiensten aan en kunnen hierdoor veel goedkoper aanbieden. Het is de NVM een doorn in het oog dat de nieuwe generatie makelaars veel minder service aan de consument biedt, maar door hun lidmaatschap van de NVM toch gebruik kunnen maken van de Funda-website die eigendom is van de NVM. De NVM heeft verwoede pogingen gedaan om de kwaliteitseisen zo op te schroeven dat internetmakelaars geen deel meer konden uitmaken van de NVM.

Het business model van Makelaarsland blijkt te werken, aangezien huizen bij Makelaarsland sneller en tegen betere condities worden verkocht, zo blijkt uit NVM cijfers. Uit eigen cijfers blijkt dat klanten tevreden zijn over de dienstverlening. En dat voor slechts een derde deel van de kosten van de traditionele NVM-makelaar. Een mooi voorbeeld van een zogenoemde Blue Ocean strategie die zeer succesvol heeft uitgepakt!

Verbeter je leiderschapsstijl en veranderkunde met onze Waardegericht Management opleiding >>
Share |