De uitdaging van ASML

ASML is een Nederlands hightechbedrijf en een van de belangrijkste leveranciers van complexe machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van geïntegreerde schakelingen of microchips. Deze IC’s vormen het hart van een veelheid aan producten, zoals notebooks, mobiele telefoons en MP3 spelers, maar ook van professionele apparatuur.

De grootste uitdaging voor ASML en haar klanten - chipfabrikanten - is om steeds kleinere details op de chips te kunnen aanbrengen, waarbij deze meer reken- of opslagcapaciteit bezitten bij een lager energieverbruik. ASML gebruikt hiertoe de immersielithografie waar het bedrijf als eerste mee aan de slag is gegaan. Niet voor niets heeft de Raad van Commissarissen van ASML een technologie en strategiecommissie die de doelstellingen voor de Raad van Bestuur vaststelt en de resultaten beoordeeld. Jaarlijks wordt ruim 10% van de omzet in Research en Development gestoken. ASML heeft één van de hoogste R&D budgetten in Nederland en staat gemeten naar R&D per werknemer in de top van Europese ondernemingen.

Het succes van ASML is gebaseerd op 3 pijlers: technologie leiderschap gecombineerd met nauwe samenwerking met klanten en toeleveranciers en ondernemende medewerkers. In 2002 werd ASML wereldmarktleider met een marktaandeel van ruim 50%, wat vervolgens doorgroeide richting de 70%. Ook al is het bedrijf conjunctuurgevoelig, keer op keer laat ASML zien dat het in staat is haar technologische voorsprong te behouden en om te zetten in uitstekende financiële resultaten. Waardegericht Management in optima forma!

Vergroot je innovatiekennis en -kunde met onze Waardegericht Management opleiding >>
Share |