De gok van André Rieu
De Maastrichtse orkestleider en violist André Rieu staat aan de top in de lijst van best verkopende artiesten ter wereld. Dat blijkt uit overzichten van omzetcijfers en kaartverkoop die het Amerikaanse muziekblad Billboard jaarlijks uitbrengt. Wereldwijd heeft Rieu inmiddels meer dan 30 miljoen cd’s en dvd’s verkocht.André Rieu is een Nederlands violist en orkestleider die met zijn uitvoeringen van populair klassieke werken van onder andere Johann Strauss bekendheid geniet bij het grote publiek. Zijn grote doorbraak kwam in 1994, toen hij het album Strauss en Co uitbracht, met daarop de Second Waltz van Sjostakovitsj. De melancholische wals werd een regelrechte hit. Hij speelde het nummer een jaar later in het Olympisch Stadion, tijdens de rust van Ajax - Bayern München. Sindsdien is het snel gegaan. Niet alleen tourde hij door Europa, maar ook Japan, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland veroverde hij stormenderhand.
In 2006 was André Rieu tijdens een optreden bij Schloss Schönbrunn in Wenen zo onder de indruk, dat hij besloot een replica op ware grootte te laten bouwen van het Weense kasteel Schönbrunn voor zijn concerttoer 'A romantic Vienna night'. Zo'n immens decor vraagt om een grote schare artiesten. Rieu nam er 250 mee op wereldtournee, uiteraard allemaal gekleed in weelderige, romantische kostuums. Om de financiering van zijn shows veilig te stellen leende André Rieu 34 miljoen Euro en gaf zijn eigen naam als merknaam in onderpand aan de Rabobank. Ook zijn onroerend goed, muziekinstrumenten en royalty’s gaf hij als onderpand aan de bank. Hiermee nam hij een grote gok en overspeelde bijna zijn hand.
Na het verlies in 2008 werd in 2009 weer winst gemaakt. Echter, in 2010 moest André Rieu wegens een virusinfectie ruim 20 concerten annuleren in Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland en dat heeft uiteraard verregaande consequenties voor de omzet. De omvang van de ramp wordt pas goed duidelijk als je beseft dat hij 120 mensen, musici, technici en administratieve krachten in dienst heeft en die worden allemaal doorbetaald.
In 2012 werd opnieuw een reeks concerten geannuleerd wegens oververmoeidheid. André Rieu is 65 jaar, hoe lang houdt hij het geven van concerten in alle delen van de wereld nog vol? In 2013 onthulde hij een plan voor een eigen ‘Maastricht Dome’, een concertzaal voor zo'n 5000 mensen. Het succes van dit ongewone bedrijf berust duidelijk op de drijfveren van één man die graag groots uitpakt. Waardevol voor het publiek, maar riskant voor de investeerders.
Vergroot je risico analyse kennis en kunde met onze Waardegericht Management opleiding >>